Ce este limfa?
Limfa este un fluid care se acumulează în spațiul dintre celule. Ea se formează în momentul în care acest fluid care conține reziduurile rezultate în urma proceselor celulare, este introdus în vasele limfatice. Acesta este începutul circuitului limfatic.
Limfa astfel colectată, trebuie curățată și adusă la centru, către inimă. De aici va fi distribuită mai departe către plămâni și către rinichi și reintrodusă în circuitul sanguin.
Dacă limfa nu este reîmprospătată sau purificată, devine acidă, luând naștere acidoza. În mediul acid multe celule mor sau devin mutante și apar astfel felurite boli cronice și chiar cancere.
Cum circulă limfa?
Limfa se deplasează în organismul nostru datorită sistemului limfatic. El este giganticul sistem de canalizare al organismului nostru și cel mai important sistem imun. Limfa nu circulă într-un circuit închis, ci se deplasează de la periferie spre inimă.
Acest sistem este compus din trei elemente majore: organe limfatice, rețeaua vaselor limfatice și limfa.
El funcționează în regim de joasă presiune și are nevoie de contracția musculară care acționeză asupra vaselor limfatice pentru a deplasa limfa. Deci contracția musculaturii noastre mișcă limfa, nu există o altă pompă. De aceea presiunile ușoare asupra vaselor limfatice realizate în timpul masajului de drenaj limfatic sunt deosebit de benefice pentru circulația limfei.
Persoanele care sunt sedentare și au musculatura slab dezvoltată, au și circulația limfatică deficitară. Permanent limfa urcă antigravitațional din picioare spre inimă. Dar cât de bine reușește organismul nostru să facă aceasta ne-o arată chiar el, prin picioare umflate, rețineri de apă, stări de oboseală sau imunitate scazută.
De aceea, în momentul în care ne simțim picioarele umflate, înseamnă că limfa stagnează. Atunci este recomandat să facem mișcare, un masaj de drenaj limfatic sau cel putin să ne așezăm cu picioarele mai sus decât nivelul inimii pentru a facilita astfel circulația limfei în organism.
Dar cum se curăță limfa?
Datorită ganglionilor. O altă parte importantă a sistemului limfatic o reprezintă ganglionii. Aceștia sunt structuri mici, având forma unui bob de fasole, cu lungimea de 1-25 mm. Ei sunt în număr aproximativ de 600 și sunt împărțiți în două categorii: superficiali (localizati în regiunea inghinală, axială și la nivelul gâtului) și ganglioni profunzi (localizați la nivelul bazinului, plămânilor și de-a lungul aortei).
Vasele limfatice merg de la periferie către ganglioni care au rolul de a filtra și curăța limfa, evitând astfel pătrunderea și circularea în organism a bacteriilor, celulelor cancerigene și a altor agenți infecțiosi. Limfa purificată împreună cu sângele hrănesc celulele.
Putem spune că ganglionii limfatici sunt adevărate stații de epurare ale organismului nostru. Prin apăsările ușoare și ritmate asupra lor, ce au loc în cadrul masajului de drenaj limfatic este mult îmbunătățită funcționarea lor.
Când să facem un masaj de drenaj limfatic?
Este recomandat la începutul oricărui tratament al edemelor limfatice, este benefic în tratamentul obezității, în tratamentul împotriva celulitei, chiar putem afirma că este cel mai bun masaj anticelulitic. Dar, cel mai indicat este să facem masaj de drenaj limfatic în timpul curelor de detoxifiere.
Trebuie să menționăm că drenajul limfatic este interzis în cancerele de orice tip, in cazul bolilor infecțioase, bolilor dermatologice sau bolilor majore ale vaselor sanguine sau a inimii. În acest caz drenajul limfatic se va realiza doar la recomandarea medicului. De asemenea leucemia și epilepsia reprezintă alte contraindicații majore pentru drenajul limfatic.
Importanța drenajului limfatic
Pentru ca sistemul limfatic să-și îndeplinească funcția trebuie să-l ingrijim cu atenție și să-i ascultăm semnele. Atunci când sistemul limfatic nu funcționează corect, corpul nostru nu poate elimina toxinele; nu poate lupta contra afecțiunilor cauzate de viruși, ciuperci și bacterii; nu poate regla cantitatea de lichide la nivelul țesuturilor.
Pentru o sănătate optimă trebuie să menținem acest sistem într-o stare bună de funcționare cu limfa curată și în mișcare. Pentru a evita alergiile, inflamațiile, celulita, edemele, ochii umflați dimineața, mâini și picioare reci, bolile autoimune și infectiile de tot felul, nu uita să cureți limfa!
Această curățare se poate realiza în multe moduri, atât fizic cât și alimentar, dar noi iți recomandăm purificarea limfei printr-un masaj de drenaj limfatic!
Sistemul limfatic cuprinde o retea de vase si ganglioni prin care circula limfa. Acesta este un fluid cu rol in imunitate care ajuta la eliminarea toxinelor si substantelor nefolositoare din organism. Circulatia limfatica functioneaza in mod similar cu cea sangvina.
Popularitatea drenajului limfatic este cu siguranta justificata. Acesta presupune diferite tehnici de masaj care pot aduce organismului diferite beneficii.
Descopera ce inseamna drenajul limfatic si prin ce metode poate fi realizat.
Drenajul limfatic presupune eliminarea substantelor nefolositoare din organism. Un sistem limfatic perfect functional poate realiza acest drenaj in mod natural, prin miscarile muschilor netezi de la nivel tisular (1).
Totusi, anumite conditii medicale si interventiile chirurgicale pot afecta modul in care functioneaza acest sistem, cauzand acumularea excesiva de limfa (1). Aceasta conditie poarta denumirea de limfedem si se manifesta in principal prin umflarea tesuturilor (2). In acest caz, drenajul limfatic poate fi stimulat din exterior, prin masaj terapeutic.
Sistemul limfatic este format dintr-o complexitate de vase, ganglioni, canale si alte tesuturi, distribuite in diferite zone ale corpului. Vasele limfatice au rolul de a colecta fluidul interstitial (din jurul celulelor) si de a-l transporta catre ganglionii limfatici. Acestia se gasesc in organism intr-un numar de 500-600. La randul lor, ei filtreaza lichidul pentru a indeparta bacterii, substante straine si celule deteriorate. Ganglionii se umfla ca raspuns la infectii si reactii imunologice (3).
Mentinerea echilibrului lichidian capilarele limfatice trebuie sa colecteze excesul de fluid din spatiile interstitiale care nu poate fi colectat de capilarele venoase. In timp ce 90% din plasma se intoarce in circulatia sangvina, 10% este preluata de cea limfatica. Un dezechilibru al acestui sistem cauzeaza retentia fluidelor sau limfedem (3).
Absorbtia unor nutrienti la nivelul vililor de pe peretii intestinului se afla capilare limfatice al caror rol este acela de absorbi grasimile si vitaminele liposolubile, formand chilul, un lichid alb-laptos (3).
Rol in imunitate ganglionii limfatici joaca un rol important in apararea organismului impotriva agentilor patogeni. De asemenea, sistemul limfatic produce limfocite B si T, celule esentiale in apararea imuna (3).
Alte tesuturi limfatice sunt amigdalele si timusul, glanda aflata in spatele sternului (3).
Masajul de drenaj limfatic poate avea urmatoarele beneficii pentru organism:
Prin stimularea circulatiei limfatice, masajul de drenaj limfatic reduce umflaturile membrelor inferioare si superioare, ale fetei, umerilor, spatelui sau ale altor zone afectate. De asemenea, durerile, senzatia de greutate a corpului si mobilitatea membrelor pot fi ameliorate cu ajutorul drenajului limfatic (4).
Drenajul limfatic s-a dovedit util in prevenirea limfedemului postoperator, dupa mastectomie operatie de indepartare a tesutului mamar, pentru tratamentul cancerului de san (2). Drenajul limfatic manual are efecte benefice pe termen lung in ceea ce priveste reabilitarea dupa aceasta interventie chirurgicala (5).
Fibromialgia produce umflarea tesuturilor, modificarea culorii tegumentelor si inflamatia celulelor nervoase de la nivelul pielii. Masajul de drenaj limfatic s-a dovedit benefic pentru reducerea rigiditatii si simptomelor de depresie la acesti pacienti, precum si pentru imbunatatirea calitatii vietii (2).
Insuficienta venoasa cronica este o afectiune cauzata de un defect de inchidere a valvelor de la nivelul venelor (2) si care este caracterizata de staza sangelui in venele membrelor inferioare. Aceste membrane trebuie sa se inchida corect pentru a impiedica intoarcerea sangelui venos in partea inferioara a corpului. Masajul de drenaj limfatic este util pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la acesti pacienti (2).
Odata cu progresia artritei reumatoide, circulatia limfatica este afectata, favorizand umflaturile la nivelul tesuturilor, durerile articulare si modificarea culorii pielii. Drenajul limfatic poate ajuta la ameliorarea acestor simptome (2).
Ca orice masaj, si cel de drenaj limfatic este relaxant, fiind astfel benefic pentru reducerea stresului. De asemenea, acest lucru poate duce si la imbunatirea calitatii somnului. Multe persoane afirma ca se simt pline de energie dupa un drenaj limfatic manual, efect care dureaza de la cateva ore la cateva zile (6).
Pe partea de infrumusetare, modul de compresie se efectueaza printr-un masaj moale de la picior la inima, este un tratament de slabire prin drenarea celulelor de grasime dizolvate sau depozitate prost.
Pe partea medicala ofera o stoarcere secventiala de la distal la proximal, contribuind astfel la imbunatatirea circulatiei lichidului limfatic si a sangelui, la ameliorarea edemelor, la prevenirea trombozei venoase profunde si a emboliei pulmonare, a traumatismelor si a inflamatiilor.
LIMFEDEM Un program standard care deplasează eficient lichidul de edem, menținând în același timp presiunea în camerele umflate anterior.
Presoterapia este un tratament eficient si nedureros care consta in masajul pneumatic realizat prin compresia si decompresia controlata a camerelor de aer. Prin presomasaj se executa drenajul limfatic si se imbunatateste circulatia sangvina. In acelasi timp, ajuta la relaxare si favorizeaza starea de bine.
Previne
- Edemul limfatic
- Paralizia membrelor
- Convulsii ale membrelor (dureri, furnicaturi, intepaturi)
- Boli cronice venoase
- Tromboza venoasa profunda
Beneficiile presoterapiei:
Drenaj limfatic pentru un corp sanatos.
Efect anticelulita pentru o silueta de invidiat
Detoxifierea organismului.
Imbunatatirea circulatiei sangvine.
Slabire rapida, relaxanta.
APLICATIE:
Sistem compresibil pentru terapia membrelor.
Vitalizeaza circulatia sangelui si a limfei in brate si picioare si imbunatateste presiunea tesuturilor musculare pentru a indeparta umflarea sau durerea. Ajuta la recuperarea functiilor fizice ale pacientilor din cauza dizabilitătilor sau a imbatranirii.
Masaj sportiv
Ajuta inainte de antrenament pentru a slabi muschii, iar dupa antrenament ajuta muschii sa se recupereze mai rapid, ajutandu-i sa elimine mai rapid acidul lactic.
Ajuta la prevenirea si tratamentul diferitelor boli legate de circulatia sangelui in artere, inclusiv limfedemul.
Dispozitivul de compresie a aerului favorizeaza circulatia sangelui si a fluidelor corporale.
Panoul unitatii principale este digital. Astfel, de pe panoul de control puteti seta timpul, presiunea (20-250 mmHg) si modul de tratament.
Exista 6 moduri de tratament:
Modul A este de obicei un masaj de relaxare obisnuit, un tip eficient de masaj al mainilor.
Modul B este destinat edemului limfatic sau pentru prevenirea si tratamentul trombozei venoase profunde.
Modul C este pentru masajul profund si relaxant si pentru recuperare musculara.
Modul D este pentru slabirea picioarelor/bratelor/taliei.
Modul E este pentru circulatia sangelui si pentru drenajul limfatic.
Modul F cuprinde modurile A + C + D.
Utilizarea dispozitivului este simpla si se poate folosi cu succes si in confortul propriului domiciliu.
Se conecteaza cablul de alimentare. Se introduce conectorul in unitatea principală, apoi se ataseaza furtunurile la mansoane si la conector. Se asaza accesoriile de imbracaminte pe zonele care necesita tratament. Se pot utiliza maximum 2 mansoane concomitent. Se porneste aparatul de la butonul ON/OFF si se aprinde un indicator principal. Se selecteaza modul de tratament de la ”A” la ”F” si presiunea dorita folosind butoanele pentru controlul presiunii ”+” si ”-”. Se seteaza timpul de tratament intre 10 si 60 de minute si se apasa butonul START pentru inceperea tratamentului. De pe panoul principal al aparatului, fiecare camera poate fi sarita partial prin simpla apasare a numarului corespunzator camerei.
CONTRAINDICATII:
infectii acute;
afectiuni hepatice;
afectiuni renale;
istoric medical de tromboza si accident vascular cerebral;
Specificatii tehnice:
Dimensiuni aparat: 24 x 20 x 11 cm.
Putere consumata: 30W.
Tensiune de intrare: 110V 60Hz sau 220V 50Hz.
Interval presiune: 20-250 mmHg.
Timp de tratament: 10-60 min.
Caracteristici speciale FO3001 Digital:
FO3001 (Digital) - Fiecare camera poate fi sarita partial.
FO3001-8- (Digital) - Ecranul principal arata presiunea curenta si timpul de tratament ramas.
Mansoane:
2 x manson pentru picior marimea XXL: 125 x 76 cm (lumgime x circumferinta coapsei).
Pachetul contine: unitatea principala, telecomanda, 2 mansoane pentru picioare, 2 furtunuri pentru conectarea mansoanelor pentru picior, o geanta pentru transport, manual de utilizare in limba romana.
Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a oferi o experienta personalizata utilizatorilor si pentru a analiza traficul. Apasand Accept, esti de acord cu utilizarea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii, te rugam sa consulti Politica noastra de Cookie-uri.
Cookie-urile sunt mici fisiere text care permit salvarea setarilor si preferintelor tale atunci cand intri pe un site. Acestea sunt folosite pentru imbunatatirea experientei online si pentru personalizarea continutului unui site. Iti respectam dreptul la confidentialitate, astfel ca ai posibilitatea sa administrezi preferintele asa cum doresti. Nu uita ca blocarea anumitor cookie- uri iti poate opri accesul optim la toate functionalitatile magazinului online.
Sunt necesare pentru functionarea optima a site-ului, astfel ca trebuie sa ramana active in sistemul nostru.
Acest tip de cookie-uri au legatura directa cu accesarea tuturor sectiunilor si functionalitatilor site-ului:
Acestea sunt folosite pentru analizarea datelor despre traficul unui site, paginile vizualizate, identificarea surselor de trafic sau actiunile utilizatorilor.
Prin intermediul acestor cookie-uri putem analiza rezultatele campaniilor de marketing si putem imbunatati recomandarile si experienta ta pe site.
Informatiile mentionate mai sus sunt colectate intr-un mod complet anonim.
Sunt cookie-uri folosite de catre serviile de social media si de publicitate folosite de catre site.
Utilizarea lor ne ajuta sa beneficiezi de recomandari personalizate, sa afli despre promotii la produse relevante pentru tine si nu in ultimul rand ne ajuta sa masuram eficienta campaniilor de publicitate.